Ünlü Malatyalılar kimdir?
Ahmet Kaya, İlyas Salman ve Ali Kınık gibi sanatçılar Malatya’nın çeşitli alanlarda yetiştirdiği ünlü isimlerden sadece birkaçıdır. Malatya hem kültürel hem de sanatsal açıdan zengin bir yapıya ve geleneğe sahiptir. Bu ünlü isimler bu mirası ve geleneği daha da zenginleştirmiştir.
Zerrin Özer Malatyalı mı?
Zerrin Özer (4 Kasım 1957, Ankara), Türk şarkıcıdır.
Yonca Evcimik Malatyalı mı?
16 Eylül 1963’te İstanbul’da doğdu. Sanat hayatına 1977 yılında çocuk tiyatrosuyla başladı.
Malatyanın eski adı nedir?
Malatya adı Asur belgelerinde Milid, Melid, Milidia, Meliddu olarak geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif yazıtlarında ise kent; “buzağı başı ve buzağı ayağı” ideogramlarıyla temsil edilmektedir.
Malatyalılar en çok hangi şehirde yaşıyor?
Malatya’da hangi ilden kaç kişi yaşıyor? (2023) İl nüfusu: 738.243 kişi; 1-Malatya: 584.676 kişi; 2-Adıyamanlı: 53.454 kişi; 3-Elazığlı: 32.218 kişi; 4-Bingöllü: 6.525 kişi; 5-Kahramanmaraşlı: 5.609 kişi; 6-Sivaslı: 5.432 kişi; 7-Diyarbakırlı: 4.830 kişi; 8-Eyalet: 4.164 kişi; 9-Muşlu: 4.097 kişi; 10-Not: …
Mustafa Sandal Malatyalı mı?
Erzincanlı Yusuf Sandal ile Adanalı Tülin İleri çiftinin oğlu Mustafa Sandal, 11 Ocak 1970’de İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde doğdu.
Ragga Oktay Malatyalı mı?
Ragga Oktay, Hollanda’nın Rotterdam kentindeki Türk gettosunda (Spangen) doğdu ve büyüdü. Göçmen bir ailenin yedi çocuğunun ortancasıdır. Annesi Nurten, babası ise Yılmaz Yurtalan’dır.
Füsun Önal Malatyalı mı?
11 Mart 1947’de ailesinin tek çocuğu olarak İstanbul’da doğdu. 11 yıl klasik piyano dersi, 2 yıl da şan dersi aldı. Öğrencilik yıllarını Ankara’da geçiren Önal, TED Ankara Koleji’nden mezun oldu.
Zübeyde Hanım Malatyalı mı?
Aile kökeni, II. Mehmed döneminde Karaman’dan Rumeli’ye göç eden ve Selanik ile Manastır arasında kalan Vodina Sancağı’nın “Sarıgöl” kazasına yerleşen “Konyar” olarak da bilinen Yörük Türkmenlerine dayanmaktadır. Zübeyde Hanım, Langaza’daki Rapla çiftliğinde büyümüştür.
Melisa neden Malatyalı?
Malatya’nın simgesi olan 44 numaralı formayı giymesi ve Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Akif Üstündağ’ın da Malatyalı olması nedeniyle kendisine “Malatyalı” deniyordu.
Sallayalım dünyayı hangi yıl?
Dünyayı Sarsalım – Aşka Hazır (2004) – Yonca Evcimik | .
Malatya hangi ilden ayrıldı?
1867’deki vilayet nizamnamesi ile Malatya liva olmaktan çıkarılıp şehre dönüştürülmüştür. Bu dönemde Malatya kazası, Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı Mamuret-ül Aziz Sancağı’nın bir kazasıydı. 1877 tarihli Devlet Yıllığı’nda Malatya’nın Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı bir sancak olduğu bildirilmektedir.
Malatya Kürtleri nereden geldi?
Bu boyların kökeni Doğu Anadolu ve Güney Azerbaycan’dır.
Malatya’nın Türkçe karşılığı nedir?
Malatya isminin kökeninin Hititçe’de “bal” anlamına gelen “melid”den geldiği ve Hitit yazıtlarında “öküz başı ve ayağı” olarak ifade edildiği belirtilmektedir. “Melit+ava” “bal diyarı” anlamına gelmektedir. Daha sonra bu isim yazıtlarda “Meliddu”, “Melide”, “Melid”, “Milid”, “Milidia”, “Melitea” olarak geçmektedir.
Malatya’da kimler yaşadı?
Malatya’dan Hitit, Asur, Akdeniz, Pers, Roma, Arap ve Bizans medeniyetleri gelip geçmiş, en sonunda Türkler bu bereketli topraklara yerleşip egemenlik kurmaya başlamışlardır.
Malatya ili ne ile ünlü?
Malatya denince akla ilk gelen kayısı oluyor. Malatya kayısısı hem kuru kayısı olarak hem de çeşitli çeşitleriyle nitelendiriliyor. Aynı zamanda Malatya kayısısı reçel, jöle ve marmelat gibi birçok farklı hazırlamada kullanılabiliyor.
Malatya ismini kim verdi?
Malatya’da çeşitli sebeplerden dolayı eski çağlardan beri Türk yerleşimlerinin olduğunu biliyoruz. Bu bölgedeki Türk varlığı Arap-Bizans mücadeleleri sırasında ortaya çıkmıştır. Türkler bu güzel ve önemli şehrin ismini değiştirmemiş ve Araplardan aldıkları bugünkü Malatya ismine getirmişlerdir.
Türkiye’de ne kadar Malatyalı var?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2021 sonuçlarına göre, Türkiye’de Malatya’da kayıtlı 1 milyon 402 bin 623 kişi yaşıyor. Malatya’da kayıtlı nüfusun yüzde 44,5’i (624 bin 196 kişi) Malatya’da yaşıyor.