İçeriğe geç

Hadis Ilminde Mükatebe Ne Demek

Hadis ilminde Münâvele ne demektir?

Sözlükte “vermek” anlamına gelen münâvele kelimesi, bir hadis terimi olarak “öğretmenin, kendi hadislerini ihtiva eden nüshayı talebesine nakletmesi veya bu nüshanın kendisine ait olduğunu tasdik etmesi” anlamına gelmektedir.

Mükatebe ne anlama gelir?

Mukataba, sözlükte “yazmak” anlamına gelen ketb (kitabet) kökünden türemiş olup “uymak” anlamına gelir. Fıkıh terimi olarak, bir köle veya cariyenin, bir bedel karşılığında efendisiyle özgürlüğünü elde etmek için yaptığı anlaşmayı ifade eder.

Hadis ilminde Mübhem ne demek?

İsnadında veya metninde ismi açıkça belirtilmeyen bir râvi bulunan hadis.

Hadis ilminde Müstedrek ne anlama gelir?

Sözlükte istidrak mastarından türetilen ve “eksiğini tamamlamak, yanlışını düzeltmek” anlamlarına gelen müstedrek kelimesi, hadis literatüründe “bir şeyi devam ettirmek, ona ek yazmak” anlamında kullanılarak erken dönemden itibaren “tetimme” meydana getirilmiştir.

Hadis ilminde Mürsel ne demek?

Mürsel hadis (veya münkati hadis), rivayet senetlerinde eksiklik bulunan, yani ravilerinden bir veya birkaçının rivayeti belirtilmemiş, haber-i vahid olan hadislere verilen isimdir.

Hadis ilminde Müdrec ne demek?

Orijinalinde bulunmayan bir şeyin belgeye veya metne eklendiği hadis. Sözlükte “eklemek, katmak” anlamına gelen derc kökünden türetilen mudrec kelimesi, “bir şeyin eklendiği şey” anlamına gelir. Bir terim olarak, zincirinde veya metninde fazlalık bulunan bir hadisi ifade eder.

Münkir ne demek TDV?

Peygamber’in din adına tebliğ ettiği şeyleri ne tasvip etmek ne de tasvip etmemek gerektiğini ifade eden bir terimdir.

Müşebbek ne anlama gelir?

(ﻣﺸﺒّﻚ) sıf. (ar. teşbіk “ağ biçimine getirmek”, muşebbek) Ağ veya kafes gibi örülmüş veya oyulmuş (işleme, ağ vb.) muşabak, muşabbak: Kirm-i peykânı’nda ol, kaşını kaldırsın / Sadr-ı Eyyûb-sıfat Zâtî müşebbek ola sadr (Zâti).

Islamda Kölelik ne zaman kaldırıldı?

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra kölelik, bölgeye doğru genişleyen Fransa ve Birleşik Krallık gibi devletlerin baskı ve teşvikiyle Müslüman bölgelerde yasaklanmaya başlandı. Suudi Arabistan ve Yemen, Birleşik Krallık’ın baskısıyla 1962’de köleliği kaldırdı. Umman 1970’te bunu izledi.

Hadis ilminde Mutabi ne demek?

Hadis terimi, müstakil veya garip olduğu düşünülen bir hadisin başka kaynaklardan rivayet edildiğinin ortaya çıkması anlamına gelir.

Hadis ilminde Müsned ne anlama gelir?

Literatürde yaygın olarak kullanılan anlamıyla “müsned”, konusu ne olursa olsun, hadisi ilk râvi olan sahabinin ismine göre tertip edilen hadis külliyatını ifade eden bir terimdir.

Hadis ilminde tahdit ne demek?

Sözlükte “haber vermek, bildirmek, açıklamak, nakletmek” anlamlarına gelen tahdîs kelimesi, özellikle hocanın gök aracılığıyla kendisine ulaştığı, güvenilir hadis rivayetlerini ifade eder.

Hadis ilminde tarik ne demek?

Tarik kelimesi “sened” anlamında da kullanılır ve “Bu hadis sadece bu tarik’ten bilinir” dendiğinde, bu rivayet yoluyla bilindiği ima edilmek istenmektedir. Sened ve tarik birlikte kullanıldığında, her ikisi de bir anlatıcıya göre ana kanonun yan dalına veya ana kanonun dalına işaret eder.

Hadis ilminde tashih ne demek?

Hadis düzeltme, hem belgenin hem de metnin gerçekliğini değerlendirmeyi içerir. Sened, hadisi anlatan anlatıcıların zinciridir. Metin, Hz.

Hadis ilminde Mucem ne demek?

2 Mu’cem ismi başlangıçta “hadis hocalarının kısaca tanıtıldığı ve onlardan alınan bazı hadislerin nakledildiği alfabetik sıraya göre yazılmış kitaplar” için kullanılırken, daha sonra “bir yazarın yazdığı kitaplar” için de kullanılmaya başlanmış ve hocalarına, âlimlerine ve meslektaşlarına atfedilmiştir.

Hadis ilminde müsnet ne demek?

Müsned hadis (veya muttasil hadis), İslam peygamberi Muhammed’e kadar tüm anlatıcıların listelendiği hadis türüne verilen addır. Kısacası, anlatım zincirinde atlama yoktur. Bu hadisler, anlatıcılarının durumuna bağlı olarak mütevatir veya ahad olabilir.

Müennen hadis ne demektir?

Arapçada “tef’îl” şeklinde enne edatından türetilen muen’en kelimesi, “rivayetinde “enne” edatı veya “enne fulânen kāle” edatı kullanılarak rivayet edilen hadis” anlamına gelir. Bazen sadece böyle bir rivayetin zincirine muen’en dendiği gibi, kelime muennen (muen’ene) olarak da telaffuz edilir.

Hadis ilminde INBA ne demek?

Terim, hadisin izin alınarak rivayet edildiğini belirtmek için kullanılır. Sözlükte “haber vermek” anlamına gelen nebe’ kökünden türetilen kelime, genellikle râvilerin hadisi icazet yoluyla hocasından aldığını ifade eder.

Hadis ilminde Mevsul ne demek?

Hadis terimi, zincirinde kopukluk bulunmayan gelenek anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir