Böbrek üstü bezlerine hangi bölüm bakar?
Endokrin sistemini oluşturan başlıca bezler arasında hipotalamus, hipofiz bezi, tiroid, paratiroid bezleri, böbrek üstü bezleri, pankreas, yumurtalıklar (kadınlarda) ve testisler (erkeklerde) bulunur. Bu nedenle endokrinoloji, bu endokrin sistemi ve hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır.
Endokrinoloji hangi hastalara bakar?
Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı, metabolizma hastalıkları ve hormon üreten bezlerin fonksiyon bozuklukları ile ilgilenen tıp dalıdır.
Böbrek üstü bezi hastalıkları nasıl teşhis edilir?
Doktor, manyetik rezonans görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi gibi testler kullanarak incelemeler yapacaktır. Daha detaylı bir analiz gerekiyorsa, adrenal hastalıklarını teşhis etmek için sintigrafi de kullanılabilir.
Böbrek üstü bezi ağrısı nereye vurur?
Böbrek ağrısı nerede oluşur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağ veya sol tarafında) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşlarında ağrı genellikle sırtta, yanda, alt karın veya kasıkta oluşur.
Üroloji böbrek üstü bezine bakar mı?
Üroloji hangi hastalıklara bakar? Üroloji, her iki cinsiyette ve her yaş grubunda idrar yollarını oluşturan böbrekler, üreterler, mesane ve üretra ile erkek üreme sistemini oluşturan testisler, penis, skrotum ve prostatın tüm hastalıklarını teşhis ve tedavi eden tıp dalıdır.
Endokrinoloji kim sevk eder?
Endokrin sisteminizde bir sorun varsa, aile hekiminiz sizi bir endokrinoloğa yönlendirecektir.
Endokrinoloji ve dahiliye aynı mı?
İç hastalıkları, yetişkinlerde hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve cerrahi olmayan tedavisine odaklanan geniş bir uzmanlık alanıdır. Endokrinoloji, iç hastalıklarının bir alt uzmanlık alanıdır ve özellikle endokrin sistemi ve hormonal bozukluklarla ilgilenir.
Endokrinoloji doktoruna ne sorulur?
Endokrinoloji ve metabolik hastalıklarObezite … Hipertansiyon (yüksek tansiyon) … İnsülin direnci … Anoreksiya nervoza ve bulimia nervoza (yeme bozuklukları) … Diyabet … Tiroid hastalıkları (guatr, tiroid nodülleri, tiroid kanseri, tiroid iltihabı) … Hipofiz bezi hastalıklarıDaha fazla makale…•25 Nisan 2017
Endokrinoloji hangi hastalıkları kapsar?
Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Bölümü hangi hastalıkları tedavi eder?Diyabet. Endokrinoloji ve metabolik hastalıklar arasında en sık görülen hastalık diyabettir. …Obezite. …Tiroid. …Yüksek tansiyon. …Kısırlık. …Büyüme. …Aşırı kıllanma. …Osteomalazi ve raşitizm.Daha fazla makale…
Böbrek üstü bezinde sorun olduğu nasıl anlaşılır?
Hormon salgılamayan insidentaloma adı verilen tümörler de tespit edilebilir. Bu kitleler genellikle başka nedenlerle yapılan bilgisayarlı tomografi, ultrason ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi görüntüleme testleri kullanılarak tesadüfen keşfedilir.
Böbrek üstü bezi için hangi tahliller kullanılır?
Manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi gibi tetkiklerle gerekli incelemeleri yapar, gerektiğinde sintigrafi ile böbrek üstü bezi hastalıklarının tanısını koyabilir.
Böbrek üstü bezleri düzgün çalışmazsa ne olur?
Erkeklerde cilt sorunları, kilo sorunları, tansiyon sorunları, kalp çarpıntısı, terleme, ağrılı süreçler, kıllanma, çatlama ve göğüs büyümesi gibi çeşitli belirtilere neden olabilir.
Böbrek üstü bezi ultrasonda görülür mü?
Bu bezlerde kitlesel lezyonlar herhangi bir nedenle yapılan ultrasonografi, tomografi, MR gibi görüntüleme tetkikleri sırasında tesadüfen tespit edilebilir.
Böbrek üstü bezi yetmezliği belirtileri nelerdir?
Bu belirtiler arasında aşırı yorgunluk, halsizlik, karın ağrısı, kas ve eklem ağrısı, tuz isteği, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, iştahsızlık ve kilo kaybı yer alabilir.
Böbrek üstü bezinin tedavisi var mı?
Böbrek üstü bezi bozukluklarının tedavisi genellikle bozukluğun türüne, şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Geleneksel tedavi seçenekleri arasında ilaçlar ve cerrahi yer alabilir.
Böbrek üstü bezi hangi tahlilde yapılır?
ACTH kan testi aynı zamanda adrenal testi olarak da bilinir. Bu kan testi sadece böbreklerin sağlığını değil aynı zamanda hipofiz bezinin sağlığını da kontrol etmek için yapılır. Bir kişinin Cushing sendromundan muzdarip olup olmadığını anlamak için kişinin ACTH seviyelerinin ölçülmesi gerekir.
Böbrek üstü bezlerinin neden olduğu rahatsızlıklar nelerdir?
Böbrek üstü bezinden kaynaklanan birçok hastalık vardır ancak en önemlileri Addison, adenom, aldosteron ve kortizol hastalıklarıdır. Bu hastalıkların dışında böbrek üstü bezi hiperplazisi, böbrek üstü bezi Cushing sendromu, primer hiperaldosteronizm, feokromositoma, böbrek üstü bezi kortikal karsinomu gibi çeşitli hastalıklar da vardır.
Endokrinoloji bölümüne neden gidilir?
Vitamin ve mineral eksiklikleri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, diyabet, obezite, guatr gibi pek çok hastalık endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları kliniklerinin ilgi alanına girmektedir.
Böbrek üstü bezi ameliyatını kim yapar?
Kitlenin boyutu arttıkça kanser gelişme olasılığı artar. 3-6 cm’lik bir kitlenin kanserli olma olasılığı yaklaşık %7-8’dir. Kitlenin çapı 6 cm veya daha fazlaysa bu oran %25’e kadar çıkabilir. Bu nedenle ameliyat tercihen bir endokrin cerrahı tarafından yapılmalıdır.