Çekişmesiz yargı kararları kesin hüküm müdür?
İtiraz edilmeyen mahkeme kararları, esasen kesin bir hüküm teşkil etmez. Bu nedenle, belirli koşullar altında, bir başvuru tekrar yapılabilir veya başka bir etkilenen kişi tarafından yapılabilir. Gönüllü yargı yetkisinde, mali açıdan ilgili taraflar, davaya dahil olmasalar bile yasal çözüm yolları sunabilirler.
Çekişmesiz yargıda tanık dinlenir mi?
Kendiliğinden soruşturma ilkesinin uygulandığı ve uyuşmazlık bulunmayan yargısal konuların kamu düzenini ilgilendiren konular olması nedeniyle, bu tür dava ve konulara ilişkin yargılamalarda yeni tanık listesi sunulmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Çekişmesiz yargı işleri tahdidi mi?
Ancak HMK ile doktrin ve uygulamada uyuşmazlık dışı yargısal konular olarak kabul edilen hususlar, 1. madde hükmüne tabi tutulmuştur. 382/2 yılında sayılmıştır.
Çekişmesiz yargı işleri nerede görülür?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 383. maddesine göre, uyuşmazlıksız yargıda yetkili mahkeme, aksi kararlaştırılmadıkça Sulh Hukuk Mahkemesi’dir.
Çekişmesiz yargı nedir örnekleri?
Bazı durumlarda, mahkeme, talepte bulunan kişi başka bir kişiyle anlaşmazlık içinde olsa bile itiraz edilemez yargı yetkisini kullanır. Örneğin, eşler birlikte yaşamaya ara verirse, bir kişi hakimin kararını talep edebilir. Başka biriyle anlaşmazlık içinde olsa bile, mahkeme itiraz edilemez bir karar verecektir.
Çekişmesiz yargıda fer’i müdahale mümkün müdür?
Ancak, davaya dahil olduğu tarafla birlikte itirazda bulunabilir. Birincil müdahale hem çekişmeli hem de çekişmesiz yargı bölgelerinde mümkünken, ikincil müdahale çekişmesiz yargı bölgelerinde mümkün değildir.
Mahkemede kimler şahit olamaz?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 50. maddesine göre yeminsiz tanıklar arasında; “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirak ettiği veya bu suçlardan dolayı suçluya yardım ettiği veya suç delillerini yok ettiği, gizlediği veya değiştirdiği şüphesi veya sanığı veya mahkûmu bulunan kişi” düzenlemesi yapılmıştır.
Delil tespiti çekişmesiz yargı mı?
Delil toplama başvurularının 1 Ekim tarihine kadar yapılması gerekiyor.
Anlaşmalı boşanma çekişmesiz yargı mı?
Aslında bu maddede belirtilmese bile doktrinde, anlaşmalı boşanmanın uyuşmazlıksızlık ve yenilik etkisi ölçütlerine göre çekişmesiz bir yargısal konu olduğu belirtilmektedir: “Türk Medeni Kanununda Vesayete İlişkin Olanlar Dışındaki Çekişmeli Olmayan Yargısal İşler”, AÜHFD, C 62, No. 4 (2013), s. 955.
Hakimin reddi sebepleri tahdidi mi?
Hakimin reddi sebepleri (m. 29), gecikme sebepleri (m. 28) gibi sınırlı olmayıp, az veya çok takdirîdir. Bu sebeple reddi sebeplerinin varlığı başka bir hâkim (mahkeme) tarafından incelenip tespit edildikten sonra hâkimin reddi talebi kabul edilir (yani hâkim bu davaya bakamaz).
Çekişmesiz dava ne demek?
(1) İhtilafsız yargı yetkisi, mahkemelerin yargı yetkisine giren konulara aşağıdaki üç ölçütten bir veya daha fazlasına uygun olarak hukuku uygulaması anlamına gelir: (a) ilgili taraflar arasında uyuşmazlık bulunmayan durumlar; (b) ilgili tarafların ileri sürülebilecek hiçbir hakkının bulunmadığı durumlar; (c) yargıcın kendiliğinden hareket ettiği durumlar.
1 derece mahkeme nedir?
MADDE 2. Görev, asliye hukuk ve ceza mahkemelerine aittir.
Çekişmesiz yargı kesin karar mı?
İtiraz edilmeyen mahkeme kararları maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmez. Dava, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 588. maddesi uyarınca gıyap, tapu iptali ve Maliye Bakanlığı adına tescil taleplerine ilişkindir.
Çekişmesiz yargı resen mi?
Madde metni (2) Uyuşmazlık dışı yargı davalarında, aksi hüküm bulunmadıkça resen soruşturma ilkesi uygulanır.
Sulh mahkemesi hangi davalara bakar?
Sulh Hukuk Mahkemesi aşağıdaki davalara bakar: Kiralanan taşınmazın tahliyesi, kira bedelinin ayarlanması, kira sözleşmesinin feshi, mirasın reddi, mirasın taksimi, vesayet ve kayyımlık davaları ile kat mülkiyeti davalarına bakar.
Çekişmesiz yargı resen mi?
Madde metni (2) Uyuşmazlık dışı yargı davalarında, aksi hüküm bulunmadıkça resen soruşturma ilkesi uygulanır.
Şekli anlamda kesin hüküm nedir?
Resmî anlamda kesin hüküm, temyiz süresinin dolması veya yasal yolların tükenmesi nedeniyle yargı kararlarının infaz edilmesidir. Bu tür kesinleşme, kararın artık itiraz edilemeyeceği, itiraz edilemeyeceği veya temyiz edilemeyeceği anlamına gelir.
Delil tespiti çekişmesiz yargı işi midir?
S. 2097-2098), s. 2097. Delillerin tespit edilmesinin hukuk mahkemelerinin çekişmeli yargı yetkisinin bir parçası olduğu kabul edilmektedir.19 Delillerin tespit edilmesi usulü ve delillerin alınması, her ikisinin de delillerin tespitini içermesi bakımından benzerdir.
Çekişmeli yargılama ilkesi nedir?
Çatışmalı yargı yetkisi, iki taraf arasındaki bir uyuşmazlığın, taraflardan birinin talebi üzerine, tarafsız bir hukuki çerçevede, yargılama usullerine saygı gösterilerek ve her iki tarafa da dava açma ve kendini savunma hakkı tanıyarak, bağımsız bir mahkeme tarafından çözülmesi anlamına gelir.