İçeriğe geç

Ruchan Ne Demek Osmanlica

Revzen ne demek Osmanlıca?

Geleneksel diyebileceğimiz mimari yapıların alt sırasının pencerelerinin üstünde ikinci sıradaki süslü pencere; Farsçada baş pencere veya pencere anlamına gelen “rovzen” sözcüğü, Osmanlılar arasında “revzen” veya “revzen-i menkuş (işlemeli pencere)” haline dönüşmüştür.

Rüşen ne demek Osmanlıca?

Ruşen kelimesi ışık ve aydınlığı ifade eden bir kelimedir. Osmanlı döneminde bu anlamda kullanılan bir kelimedir. Günümüzdeki karşılığına Aydınlanma da denir.

Rüesa ne demek Osmanlıca?

Kubbealtı Sözlüğü (ﺭﯘﺳﺎﺀ) i. (Ar. re’īs, ru’esā”nin çoğul hali) reisler, başkanlar: Kırım Savaşı sırasında ordularımız iyi örgütlenmişti ve liderlerimiz yeterli askeri eğitim almışlardı (Nâmık Kemal).

REZM osmanlica ne demek?

Rezmise, “savaş, açık meydan muharebesi” anlamına gelir; Kadı Burhaneddin ise savaş ve kan dökmeyle tanınır.

Revzen ne demek?

Vitray, hem renkli camların bir araya getirilmesiyle oluşturulan yapıyı hem de üretim sanatını ifade etmek için kullanılır. Camilerde Revzen veya Elvan pencereleri olarak bilinir.

Revzen nasıl yapılır?

Osmanlı yapılarının mimari tarzında, pencere açıklığının şekli, süslenecek pencere açıklığından biraz daha büyük düz bir tahtaya çizilir. Pencere kenarları çizgilere çivilendikten sonra, bir çerçeve yapılır ve üzerine usta vitray sanatçısı tarafından desen oluşturulur.

Osmanlıca çingene ne demek?

Osmanlıca metinlerde Çingene kelimesiyle birlikte Kıbti (kadın kibtiyyesi), Çin-gane, Cingene kelimeleri de kullanılmaktadır.

Rükn ne demek Osmanlıca?

Rukn kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Rukn” kelimesinden türemiştir ve “köşe taşı, temel, önemli parça” anlamına gelir. Arapçada, özellikle İslam dini bağlamında kullanılan bir terimdir.

Rehzen ne demek Osmanlıca?

Yol kesici, haydut, serseri.

Osmanlıca rakı ne demek?

Raki, Arapça arak kelimesinin farklı bir telaffuzudur ve “damıtılmış” anlamına gelir. Arak; “terlemek, damlamak” anlamına gelen ˁaRİKA (عَرِقَ) fiilinden türemiştir ve damıtma işleminin keşfedildiği 11. yüzyıldan bu yana genel olarak Arap coğrafyasında damıtılmış tüm içkileri ifade eder.

Resail Osmanlıca ne demek?

Risâle (risalet, çoğulu resâil), sözlükte “göndermek” anlamına gelen irsâl kelimesinin bir ismi olup “sözlü veya yazılı bir mesajın iletilmesi” anlamında “mesaj” anlamına gelmektedir.

Osmanlıca Rika ne demek?

Rica, Osmanlı İmparatorluğu’nda günlük yazışmalar, mektuplar ve el yazmaları için popüler bir yazı tipiydi. Alfabe Devrimi, Türkçe yazmak için Latin harflerine dayalı Türk alfabesinin kullanımını getirdiğinden, bu tür hat sanatı artık Türkiye’de yalnızca bir hat sanatı olarak uygulanmaktadır.

Remmal ne demek Osmanlıca?

Remil; Arapçada kum anlamına gelir. Bu deyim, geçmişte kumun kâğıt yerine kullanılmasından dolayı ortaya çıkmıştır.” (Pakalın 1983: 27).

Osmanlıca Mükerrem ne demek?

(Osmanlı dönemi) Saygı duyulan, hürmet edilen. Hizmet edilen. Şerefli. Asil olan. (İnsan, tabiatı gereği asil olduğundan, hakikati arar.

Rasanet ne demek Osmanlıca?

(ﺭﺻﺎﻧﺖ) i. (ar. reṣānet) güç, dayanıklılık.

Revâk ne demek Osmanlıca?

Revak veya revak, bağlı olduğu yapıya arkası dönük, önü açık ve örtülü, örtüsü sütun veya payelerle desteklenen odadır.

Rehzen ne demek Osmanlıca?

Yol kesici, haydut, serseri.

Osmanlıca çingene ne demek?

Osmanlıca metinlerde Çingene kelimesiyle birlikte Kıbti (kadın kibtiyyesi), Çin-gane, Cingene kelimeleri de kullanılmaktadır.

Osmanlı’da vitray ne demek?

Türklerde vitray, dini yapıların dışında da ortaya çıkmıştır; kavanoz, lamba, tabak gibi günlük kullanım eşyaları olarak kullanıldığı gibi, evlerde, kütüphanelerde, villa ve konaklarda, evlerin pencerelerinde, sinekliklerde ve kapılarda da kullanılmıştır. Vitrayın ortaya çıkmasını sağlayan ve ona anlamını veren şey camdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir