Şırnak’ta ne üretilir?
İlimizin arazi alanının %22’si tarım arazisi, %39’u orman arazisi ve %15’i çayır ve mera arazisidir. Dolayısıyla arazinin büyük bir kısmı tarım ve hayvancılığa uygundur. İlimizde buğday, pamuk, mısır, fıstık, fiğ, yonca, üzüm, fiğ, arpa, mercimek ve erik yetiştirilmektedir.
Şırnak’ın geçim kaynakları nelerdir?
Şırnak’ta ekonominin temelini tarım, hayvancılık ve sınır ticareti oluşturur. Başlıca üretim buğday, arpa ve mercimektir. Sanayi işletmelerinde pamuk ekimi yaygındır. Cizre ve Silopi ilçelerinde kaliteli nar ve üzüm yetiştirilir.
Şırnak’ta taş kömürü var mı?
ŞIRNAK – Şırnak merkeze 10 kilometre uzaklıktaki kömür toplama ve eleme sahalarından yükselen kömür tozu geniş bir alana yayılıyor. Kömür tozu yerel halkın sağlığını olumsuz etkiliyor. Bölgede kömür madenciliği yoğun olarak yapılıyor.
Asfaltit madeni Türkiye’de nerede çıkarılır?
Türkiye’de asfaltit yatakları, her ikisi de TKİ kontrolünde olan Şırnak ve Silopi havzalarında (Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde) damarlar halinde bulunmaktadır. Toplam rezerv 82 milyon ton ile sınırlıdır.
Şırnakta hangi madenler var?
Bunlara örnek olarak fosfatlar, çimento hammaddeleri ve asfaltit verilebilir. Uludere ilçesinde fosfat yatakları bulunurken, Merkez ve Cizre ilçelerinde çimento hammaddesi olarak kullanılabilecek kil ve kireç taşı yatakları bulunmaktadır.
Şırnak’ın en meşhur şeyi nedir?
Şırnak halı dokumacılığı, motif ve desen zenginliğiyle dikkat çekmektedir. Sıralar halinde dokunan Şırnak halılarına Jirki kilimleri denir. Bu önemli el sanatları ürünleri satın alınabilir. İğne ve boncuk oyaları, yerel takılar, turistik heybeler veya mizer örtüleri de Şırnak’tan satın alınabilir.
Şırnak’ın eski adı nedir?
Önceleri Nuh’un şehri anlamına gelen “Şehr-i Nuh” olarak adlandırılan bu şehrin ismi zamanla değişerek “Şernah”, “Şırnek” ve günümüzde “Şırnak” olmuştur. 16 Mayıs 1990 tarihli 3647 sayılı Kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye’nin 73. ili olmuştur.
Şırnak hangi kalkınma projesinde?
Dicle Kalkınma Ajansı’nın amacı, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan TRC3 bölgesindeki mevcut sanayi alanlarını geliştirmek ve katma değerli imalat üretimiyle istihdam yaratan sektörleri desteklemektir.
Şırnak su kaynakları nelerdir?
Şırnak ilindeki su kaynakları; yüzey suyu, yeraltı suyu ve kaynak suyudur. Kaynak ve yeraltı suyu içme, besleme ve sulama suyu olarak kullanılırken, yüzey suyu sulama amaçlı kullanılır. Şırnak ilinin en önemli akiferi Silopi Ovası’nda yer almaktadır.
Türkiye’de linyit en çok nerede çıkarılır?
Linyit rezervlerimizin yüzde 46’sı bölge sınırları içerisinde yer almaktadır. Adana, Mersin, Isparta ve Burdur illerinde linyit rezervleri bulunmakla birlikte Akdeniz bölgesinin en önemli rezervleri Kahramanmaraş’ın Afşin-Elbistan sınırında yer almaktadır.
Şırnak kömürün tonu ne kadar?
Ton fiyatı 4000 TL + kargo. 5500 cal.
Şırnak kömür ocakları nerededir?
Şırnak’ta Cudi Dağı’nın kuzeyinde bulunan Hacı Behram Kömür Madeni ve aynı dağın güneyinde bulunan Harbul Kömür Madeni 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Yüzyılın ikinci yarısında keşfedilmiştir. Bölgede mineraller keşfedildiğinde, merkezi yönetim mineralleri çıkarmak için bölgeye bazı deneyimli madenciler göndermiştir.
Kömür en çok hangi ilde bulunur?
ÜLKEMİZİN ÖNEMLİ KÖMÜR SAHALARI VE KAYNAK MİKTARLARIKÖMÜR SAHALARITOPLAM REZERVLER (ton)Konya (Beyşehir-Seydişehir)348.000.000Bolu (Salıp.-Merkez)98.000.000İstanbul (Silivri)1.100.000.000Eskişehir (Alpu)1.453.000.
Asfaltit’in diğer adı nedir?
Asfaltit terimi birçok başka isimle eş anlamlı olarak kullanılır. Bunlar çoğunlukla; migra bitüm, doğal katı petrol bitümü, zift ve katrandır.
Silopi Termik Santrali kimin?
Silopi Termik Santrali, Ciner Enerji (%85) ve GSD Holding (%15) ortaklığı tarafından işletilmekte olup, Silopi Elektrik Üretim A.Ş.’ye aittir. 405 MWe kurulu gücüyle Türkiye’nin 58., Şırnak’ın ise en büyük santrali olup işletmeciliğini yapmaktadır.
Şırnak su kaynakları nelerdir?
Şırnak ilindeki su kaynakları; yüzey suyu, yeraltı suyu ve kaynak suyudur. Kaynak ve yeraltı suyu içme, besleme ve sulama suyu olarak kullanılırken, yüzey suyu sulama amaçlı kullanılır. Şırnak ilinin en önemli akiferi Silopi Ovası’nda yer almaktadır.
Şırnak’ta zeytin yetişir mi?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde zeytin üretiminin yoğun olduğu iller; Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Adıyaman ve Şırnak’tır (35.295 ağaç ve 2.152 ton üretim) (Anonim, 2015).
Şırnak Silopi Termik Santrali ne ile çalışır?
Silopi termik santralinde ana yakıt olarak kullanılan asfaltitin ısıl değeri 5.500-5’tir.
Şırnak ilinin özellikleri nelerdir?
Şırnak, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan bir ildir. Güneyinde Irak, batısında Mardin, kuzeyinde Siirt ve doğusunda Hakkari bulunmaktadır. Şırnak ilinin nüfusu 557.605’tir. Bu nüfusun %75,1’i şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 7,5 hektardır.